DomovMediji

Svetovni dan poezije na letališču

21. marec je svetovni dan poezije, ki smo ga letos na letališču prav posebej počastili. Na ta dan smo v zaprtem delu terminala izvedli zvočno poetični dogodek Daljave, z radijskim prenosom v živo in sicer skupaj s 3. programom Radia Slovenija – programom Ars, Društvom pisateljev Slovenije in društvom Prešernovih nagrajencev Kranj.

Potnike na prijavnih okencih, na terminalu pri izhodnih vratih in pri prevzemu prtljage smo presenetili z interpretacijami pesmi slovenskih pesnikov, prepletenimi z zvočnimi utrinki izvornega okolja dogajanja na letališču. Pesmi so interpretirali dramski igralci oziroma avtorji. Popoldne pa smo na mednarodnem delu terminala uprizorili enourni osrednji dogodek z neposrednim prenosom, kjer so pesmi interpretirali Darja Hlavka Godina, Nika Rozman, Nataša Živković, Branko Zorman, Eva Longyka Marušič, Tina Kozin ter pesniki Miroslav Košuta, Maja Vidmar in Iztok Geister.

Poetična stvaritev ekipe programa Ars je nastala po konceptu Tine Kozin in Saške Rakef in izhaja iz zbirke poezij Dotiki daljav, ki smo jo izdali v Fraportu Slovenija, skupaj z Galerijo Prešernovih nagrajencev Kranj in ki smo jo na ta dan tudi podeljevali potnikom.

Dogodek je vsekakor bil atrakcija tudi za potnike, ki so ga lahko spremljali v živo ob čakanju na let. Na letališču namreč veliko pozornosti namenimo tudi kulturnim projektom, vendar takšnih dogodkov – sploh umetniških – na zaprtem delu terminala ne uprizarjamo pogosto. Dogodek, kjer je pesem postala del letališkega vsakdana in zvočnost letališča del pesmi, je zato bil še posebej zanimiv.

Osrednji dogodek si lahko ogledate ali mu prisluhnete na teh povezavah:

Zvočni posnetek

Video posnetek